Η Τεχνολογία πίσω από το Έξυπνο Γόνατο

Ο έμπειρος ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να διορθώσει με ακρίβεια, στο γόνατο ή στο ισχίο, και τους μυς που περιβάλλουν την άρθρωση σαν σύνολο (όχι μόνον τα οστά}. Τις διορθώσεις αυτές στους μυς δεν μπορούν να κάνουν τα σημερινά συστήματα “ρομποτικής”

Αυτό γράφει ένας καλός και συμπαθής συνάδελφος σχετικά με τις νέες τεχνικές της αρθροπλαστικης του γόνατος στο άρθρο του, Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ» ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ . Καταδικάζει την τεχνολογία και αντιδιαστέλλει τον εαυτό του από τους άλλους που ασχολούνται μόνο με τα οστά. Οι δικοί μου ασθενείς, αμέσως βαδίζουν κανονικά και την τρίτη μέρα έχουν πάει σπίτι τους. Υποθέτω ότι οι δικοί του τα καταφέρνουν καλλίτερα;;…..

Ως ρομποτική τεχνική νοείται η τεχνική, που σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, ελέγχεται από ειδικά προγράμματα σχεδιασμού, στην προκειμένη περίπτωση, στον σχεδιασμό του χειρουργείου.

Υπάρχουν δυο εταιρείες που κάνουν χρήση αυτής της τεχνικής, Η MEDACTA, που χρησιμοποιώ,  πιστεύω, ότι διαθέτει το πλέον ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα είμαστε 4 χειρουργοί που κάνουμε χρήση του προγράμματος. Στα νοσοκομεία δεν έχει περάσει ακόμα -και κακώς- λόγω κόστους.

Ο σχεδιασμός του χειρουργείου γίνεται με την λήψη «ειδικών» αξονικών τομογραφιών, όχι μόνο του γόνατος αλλά και του ισχίου και της ποδοκνημικης. Εν συνεχεία το υλικό αποστέλλεται στο εξωτερικό και ένα ειδικό λογισμικό επεξεργάζεται τους άξονες και την βλάβη του γόνατος. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, τα στοιχεία αποστέλλονται στον θεράποντα χειρουργό για περεταίρω επεξεργασία και έγκριση.

Η όλη διαδικασία γίνεται με άνεση χρόνου, στο γραφείο του ιατρού, προεγχειριτικα. Μετα την ολοκλήρωση, η εταιρεία, αναλαμβάνει την κατασκευή ειδικών εργαλείων – οδηγών, ώστε η τοποθέτηση της ολικής αρθροπλαστικης να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού την ημέρα του χειρουργείου.

Η συγκεκριμένη τεχνική, δεν έχει σχέση με πλοήγηση και με τα μειονεκτήματα αυτής, αλλά,ούτε με το makoplasty που μπορεί να συνδράμει σε ένα πολύ περιορισμένο είδος χειρουργείων (η makoplasty αφορά μόνο τις ημιαρθροπλαστικες του γόνατος. Ένδειξη για αυτόν τον τύπο του χειρουργείου έχει μόνο το 6% του συνόλου των γονάτων προς χειρουργείο)

Σε αυτό το γόνατο είχε παραμείνει μια σπασμένη βίδα από προηγούμενο χειρουργείο. Ήταν στο κέντρο της κνήμης και ο φόβος μου ήταν, η ζημιά, που μπορούσα να προκαλέσω στο κόκκαλο ψάχνοντας να την βρω. Όταν έγιναν οι ειδικές τομογραφίες, το ανέφερα και ζήτησα την χαρτογράφηση του γόνατος

Στις αξονικές μου έδειξαν την βίδα σε σχέση με την θέση που θα έβαζα το υλικό μου, μου επεσήμαναν επίσης ότι θα συναντούσα σκλήρυνση του οστού λόγω του προηγουμένου χειρουργείου και να είμαι προσεκτικός στην διάνοιξη του αυλού

Αυτή είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση της βίδας σε σχέση με το μόσχευμα και με την οστετομια. Τελικά η βίδα ήταν ακριβώς εκεί που φαίνεται και η αφαίρεση της ήταν μια εύκολη διαδικασία. Θα μπορουσε, όμως να ηταν καταστροφη, χωρις τις οδηγιες.

το συγκεκριμένο γόνατο κατά την επεξεργασία, οι άξονες μηρου-κνημης δεν συμπίπτουν αλλά έρχονται στη σωστή τους θέση με την πρόθεση που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί. Τελικά το χειρουργείο έγινε ημέρα Τρίτη, το Σάββατο ο ασθενης πήρε εξιτήριο, πήγε σπίτι του οδηγώντας και ανέβηκε 3 οροφους από τις σκάλες…

Στα αριστερά είναι το σχέδιο του χειρουργείου όπως έρχεται από το λογισμικό και δεξιά είναι η κονσόλα της τελικής παραμετροποιήσεως, που κάνει ο χειρουργός

Οι μικρές διαφορές των αξονων σε διαφορα γονατα, που εμπειρικα δεν μπορεις να υπολογισεις αλλα τελικα κανουν την διαφορά

Η αφαίρεση του οστού έγινε όπως φαίνεται, με ακρίβεια χιλιοστού, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

Δεν είναι τυχαίο το επαναλαμβανόμενο αριστο αποτέλεσμα αυτής της ολικής αρθροπλαστικης, αλλά είναι ένας συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας, καλής γνώσεως του κλασικού χειρουργείου και σωστής προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής διαδικασίας από τον χειρουργο.
Μπορούν και άλλοι χειρουργοί να χειρουργήσουν με αυτή την μέθοδο; Βεβαίως, αυτό είναι το μέλλον, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν να δουλεύουν με νούμερα και όχι εμπειρικά. Αλλά, στην Ελλάδα κυρίως, υποτιμούν, ότι δεν ξέρουν, ή, ότι δεν μπορούν να κάνουν και οι ιδιοι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΧΕΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ?
Το Ιατρείο Αμαρουσίου είναι συμβεβλημένο με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τηλεφωνήστε στο 210 6838058 για λεπτομέρειες.