Ισχιαλγία

Ισχιαλγία είναι ο πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από τις νευρικές ρίζες του τετάρτου, πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και των δύο πρώτων ιερών.
Δίδει κίνηση σε μυες του κάτω άκρου και λαμβάνει δερματική αίσθηση από περιοχές της κνήμης και του άκρου ποδός.

Η δισκοπάθεια του τέταρτου ή το πέμπτου οσφυϊκού δίσκου μπορεί να πιέσει σημαντικά τις ρίζες που αποτελούν το ισχιακό νεύρο και να μας δώσει περιοχές με διαταραγμένη την αίσθηση στο κάτω άκρο και μυϊκές ατροφίες με δυσκολία στη βάδιση.

Η εξέταση του ισχιακού νεύρου, γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο και ανύψωση του κάτω άκρου από την οριζόντια θέση. Εάν υπάρχει πρόβλημα στο ισχιακό νεύρο, η ανύψωση του κάτω άκρου άνω 20 ή 30 μοιρών, δημιουργεί πόνο στη μέση.
Πολλές φορές ο πόνος της μέσης που επεκτείνεται στο γλουτό θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι ισχιαλγία.

Ισχιαλγία

Αισθητική χαρτογράφηση των οσφυϊκών ριζών των κάτω άκρων

 

Στην εικόνα, βλέπουμε την αισθητική χαρτογράφηση των οσφυϊκών ριζών των κάτω άκρων όπου L1 είναι ο πρώτος οσφυϊκός, L2 ο δεύτερος, κλπ. Δηλαδή αν έχετε διαταραχή αισθητικότητας στην περιοχή του κάτω άκρου, που γράφει L4 σημαίνει ότι η βλάβη εντοπίζεται στον τέταρτο οσφυϊκό σπόνδυλο.

 

Συνήθως η μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να μας δείξει πολλαπλές προβολές δίσκων, αλλά όταν συνδυαστεί με μια καλή κλινική εξέταση του ασθενούς, θα μας δείξει ποιος δίσκος δημιουργεί πρόβλημα και ποιος όχι.

 

Δείτε επίσης:

ΕΧΕΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ?
Το Ιατρείο Αμαρουσίου είναι συμβεβλημένο με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τηλεφωνήστε στο 210 6838058 για λεπτομέρειες.